Fluorul, împreună cu elemente cum sunt
clorul, bromul, iodul, aparţine grupei halogenilor.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii
include fluorul între cele 14 elemente esenţiale pentru creşterea şi
dezvoltarea normală a organismului uman.
Fiind
elementul cu cea mai mare afinitate pentru electroni, fluorul este cel mai
electronegativ şi reactiv element, formând rapid compuşi ionici cu elementele
metalice.
Pentru
că reacţionează imediat cu elemetele mediului înconjurator, se găseste foarte
rar în natură în forma sa elementară, şi mult mai frecvent sub forma unor
compuşi anorganici greu solubili ce pot disocia în anumite condiţii formând
anioni fluorură (F-) şi cationi metalici.
Cel
mai des întâlniţi compuşi minerali cu fluor sunt fluorura de calciu (CaF2), fluorapatita [Ca10 F2 (PO4 )6] şi
criolita (Na3AlF6).
În materialele
biologice, deci şi în organismul uman, fluorul face parte din cadrul
elementelor ce se găsesc sub formă de urme, în concentraţii de ordinul a câtorva
ppm (părţi per milion) sau chiar mai mici.
În mediu, la
modul general, fluorul se găseşte în concentraţii mult mai mari decât aşa
numitele urme de elemente.
SURSELE DE FLUOR
Surse naturale
Fluorul
este foarte raspândit în natură dar, fiind elementul chimic cu cea mai mare
reactivitate, nu se găseşte în mod natural în formă elementară, moleculară (F2),
ci sub forma compuşilor anorganici şi a ionului fluorură, în concentraţii
diferite în funcţie de solubilitatea compusului şi de condiţiile chimice ale
mediului. Ionul fluorură este prezent aproape universal în sol şi apă, dar, în
general, în concentraţii reduse.
Fluorul
intră în atmosferă prin actiune vulcanică şi revine pe suprafaţa pământului
prin depunere sub forma de praf, ploaie, zapadă sau ceaţă.
În
hidrosferă fluorul intră prin infiltrare din sol şi minerale în pânza freatică,
şi apoi în apele de suprafaţă.
O
altă sursă naturală de fluor din zilele noastre este fluorul din atmosferă sub
forma particulelor de praf sau gaz emanate de îngrăşământul plantelor,
clădirile din cărămidă, rafinăriile de aluminiu şi construcţiile din oţel.
Fluorul este prezent în soluri în
concentraţii medii de 250 ppm, găsindu-se practic în toate plantele şi
ţesuturile animale.
Fluorul
din apa de băut se află sub formă ionică.
În
mod normal concentraţia fluorului din pânza freatică este cuprinsă între 0,2 şi
2,0 ppm F/l, dar în unele zone ale globului sunt întâlnite şi concentraţii mai
mari: 29,5 ppm/l în unele ape adânci naturale din Arizona, peste 40 ppm în
foraje în Kenya, peste 60 ppm F/l în alte zone ale S.U.A.
Apa
mării conţine între 1,2 şi 1,4 ppm F/l. Concentraţia se poate modifica local
prin activitatea vulcanilor subacvatici. Fluorul este prezent în apă în
principal în forma sa ionică liberă.
Apele de suprafaţă conţin în general
concentraţii reduse de fluor - mai puţin de 0,2 ppm F/l. În râuri concentraţia
fluorului este cuprinsă între 0,1 şi 1,0 ppm /l.
Datorită disponibilităţii din sol şi
apă, fluorul este prezent în toate alimentele şi băuturile, fiind practic imposibil de preparat o dietă fără fluor care să fie
nutriţional adecvată.
Concentraţia
relativ crescută de fluor din apa de mare face ca peştele (în special somonul
şi sardina), fructele de mare şi scoicile să fie alimentele cele mai bogate în fluor.
În peşte fluorul se găseşte mai ales în piele şi oase, ce devin comestibile
prin conservare, astfel încât peştele conservat poate conţine până la 9 ppm F.
Totuşi, aportul de fluor prin dietă poate deveni important numai în condiţiile
în care peştele formează partea majoritară a dietei.
Dintre
băuturi, ceaiul, unele ape minerale şi vinuri conţin cantităţi însemnate de
fluor. Prin infuzie, din frunzele de ceai se extrage aproximativ 90% din
cantitatea de fluor conţinută. În funcţie de marcă şi tăria infuziei, ceaiul
conţine între 0,5 şi 4 ppm F/l.
Totuşi,
chiar şi în ţările în care consumul de ceai este ridicat, nu există dovezi
privind efectele benefice ale acestui consum asupra sănătăţii dentare a
populaţiei, probabil datorită îndulcirii ceaiului cu zahăr. Doar indivizii care
consumă o cantitate foarte mare de ceai neîndulcit pot beneficia de efectele
carioprotectoare ale fluorului din acest produs.
Laptele
conţine cantităţi nesemnificative de fluor. Concentraţia fluorului în laptele
de vacă este de 0,1 ppm F/L, iar în cel uman de 0,05 ppm F/l, creşterea
aportului sistemic de fluor al mamei neavând un efect semnificativ asupra
nivelului de fluor din lapte.
În
zonele în care apa potabilă este fluorizată, sugarii şi copiii mici hrăniţi cu
lapte praf primesc de 30 ori mai mult fluor decât cei hrăniţi natural.
Surse artificiale
Principalele
surse artificiale de fluor sunt apa fluorizată voluntar, produsele fluorurate
pentru utilizare sistemică şi cele pentru administrare topică.
Fluorizarea
apei este realizată de către specialişti prin adăugarea controlată de fluorură
de sodiu, silico-fluorură de sodiu sau acid hidro-fluoro-silicic.
Tabletele,
sarea şi laptele cu fluor reprezintă sursele artificiale cel mai frecvent
utilizate pentru administrare sistemică a fluorului.
Tabletele
cu fluor ce conţin 1 mg sau ¼ mg F sub forma fluorurii de sodiu, de calciu sau
de magneziu sunt frecvent utilizate şi sunt disponibile sub diferite denumiri
comerciale.
Tot în cadrul surselor artificiale de
fluor sunt incluşi agenţii fluoruraţi pentru utilizare topică: apele de gură,
soluţiile fluorurate, gelurile şi lacurile cu fluor şi pastele de dinţi.
Aportul de fluor
Prezenţa
fluorului în sol şi apă face ca orice formă de viaţă să se dezvolte într-o
expunere continuă la fluor, toate plantele şi animalele conţinând într-o
oarecare măsură acest element. Totuşi, dieta umană nu este bogată în fluor.
Oamenii
consumă fluor din aer, alimente, şi mai ales din apă.
Absorbţia
de fluor din aer este în mod normal neglijabilă, în jur de 0,04 mgF/zi.
Excepţii pot apărea în jurul unor instalaţii tehnice industriale ce utilizează
materiale cu conţinut ridicat de fluor, cum sunt topitoriile de aluminiu
neprevăzute cu sisteme de prevenire a
scăpărilor de produşi bogaţi în fluor (ALROM, Slatina). Aceste condiţii de
mediu trebuie controlate, scurgerile de fluor neavând nimic în comun cu
utilizarea fluorului pentru profilaxia cariei dentare.
Abundenţa
de fluor din sol şi apă dovedeşte că toţi oamenii consumă fluor într-o anumită
cantitate. Studiile ce estimează media zilnică a ingestiei de fluor din sursele
naturale au obţinut rezultate moderate, probabil datorită variabilităţii dietei
umane. Aportul zilnic total de fluor din alimente şi apa de băut este de
aproximativ 3,2 mg pentru bărbaţi şi de 2,2 mg pentru femei în zonele
fluorizate, şi de 1 mg F/zi sau chiar mai puţin în zonele nefluorizate.
Pentru cea mai
mare parte a populaţiei aportul de fluor provine în principal din apa de băut
şi din diverse alte băuturi.
Un
consum mediu de apă de 1,5 l/zi este echivalent cu ingestia unei cantităţi de
1,5 mg fluor dacă nivelul de fluor din apă este de 1 ppm/l. În S.U.A.,
de exemplu, toate băuturile carbogazoase şi sucurile sunt fabricate în zone cu
apă fluorizată, un suc de grape-fruit conţinând mai mult de 1,6 ppm F. Apa
minerală poate conţine între 1,8 şi 5,8 mg F/L.
Variaţiile
consumului de fluor la adulţi depind
într-o oarecare măsură şi de obiceiul de a bea ceai.
Frunzele
de ceai sunt surse bogate de fluor, majoritatea cantităţii de fluor fiind rapid
eliberată în 5 – 10 minute prin infuzie. Concentraţia fluorului din ceaiul
preparat este cuprinsă între 0,5 mg F şi
4 mg F şi depinde atât de modalitatea de preparare, cât şi de conţinutul în
fluor al apei utilizate, concentraţia fluorului din ceaiul preparat cu apă
fluorizată fiind mai mare decât a ceaiului preparat cu apă nefluorizată.
Datele
privind consumul general de ceai al adulţilor, şi mai ales al copiilor, sunt
relativ reduse şi extrem de variabile. Aceste informaţii trebuie însă cunoscute
de către medicul dentist atunci când se prescriu tablete cu fluor.
Rezultatele
studiilor privind aportul de fluor prin dietă la vârste mici sunt, de asemenea,
extrem de variabile. În S.U.A. copiii în vârstă de 6 luni consumă, în funcţie
de concentraţia fluorului din apa potabilă (cu care se prepară atât laptele cât
şi alte alimente pentru copii), între 0,21 şi
0,54 mg F/zi. La vârsta de 2 ani media consumului este de 0,41 – 0,61 mg
F/zi.
Aportul de fluor
provenit din dietă şi din utilizarea produselor fluorurate cum sunt pastele de
dinţi, apele de gură şi gumele de mestecat nu are în mod normal nici un efect
advers asupra sănătăţii generale a tinerilor şi adulţilor. Pentru copii însă,
administrarea de fluor trebuie limitată şi controlată, astfel încât riscul
apariţiei fluorozei dentare să fie minim.
În
zonele nefluorizate aportul de fluor este furnizat în cea mai mare măsură de
obiceiurile individuale de igienă orală, deci de produsele fluorurate
stomatologice utilizate.
Consumul optim de fluor
„Aportul
optim” de fluor din punctul de vedere al echilibrului dintre efectul de
prevenire a cariei dentare şi riscul apariţiei fluorozei dentare a fost
stabilit a fi cuprins în intervalul 0,05 – 0,07 mg F/ kg corp/ zi.
Această
valoare corespunde unei cantităţi de 3,5 – 4,9 mg F/zi pentru un adult de sex
masculin de aproximativ 70 kg.
Pentru
un copil cu o greutate de 10 kg (12 – 18 luni), acest aport corespunde unei
cantităţi de 0,5 – 0,7 mg F/zi.
Având
în vedere multitudinea de surse de fluor disponibile pe scară largă, atunci
când se apreciază aportul individual de fluor în vederea prescrierii de tablete
sau alte suplimente sistemice cu fluor, să se evalueze corect toate sursele de
fluor disponibile (paste de dinţi, dietă) utilizate de către fiecare individ.
FIZIOLOGIA FLUORULUI
Date generale
Este
general recunoscut faptul că ingestia unor cantităţi optime de fluor din apă şi
alimente are efecte benefice asupra dinţilor în ceea ce priveşte prevenirea
apariţiei cariei.
Cea mai mare parte a fluorului
ingerat este absorbit la nivelul tractului digestiv, doar o mică parte fiind
neabsorbită şi excretată prin fecale. După absorbţie, fluorul intră în sânge.
Din plasmă, fluorul este eliberat pe diferite rute.
Se
depozitează în principal în oase şi dinţi şi, în cantităţi mici, în ţesuturile
moi.
Este
excretat prin urină, cea mai importantă cale de excreţie, şi prin glandele
sudoripare, mici cantităţi găsindu-se şi în sucurile digestive, salivă şi
laptele matern.
Traversează
placenta în cantităţi reduse, ajungând în acest mod la făt.
Dacă rata ingestiei este mult mai
mare decat rata eliminării fluorul se poate acumula în organism, dar acest fapt
este de cele mai multe ori prevenit prin creşterea ratei de excreţie.
Excreţia
fluorului este foarte eficientă şi este responsabilă pentru menţinerea
nivelelor plasmatice de fluor în anumite limite.
Absorbţia, retenţia şi excreţia fluorului
Balanţa fluorului este reprezentată
de efectele cumulate rezultate din ingestia, absorbţia, gradul de depunere în
oase şi dinţi, rata de mobilizare a fluorului din oase şi eficienţa rinichilor
în a elimina fluorul din sânge.
Absorbţia
Fluorul
ingerat este absorbit în principal la nivelul tractului gastrointestinal
superior. La acest nivel este absorbit aproximativ 80% din fluorul provenit din
alimente, şi 85-97% din cel provenit din apă.
O
cantitate mică spre moderată de fluoruri solubile este absorbită rapid şi
aproape complet din tractul digestiv. Fluorurile relativ insolubile sunt
absorbite mai încet şi incomplet, la o rată mai mică. Fluorura de sodiu, care
este solubilă într-un procent de aproximativ 4% la temperatura camerei,
împreună cu fluorura de staniu (solubilitate 10%) şi monofluorfosfatul de sodiu
(solubilitate 25%), sunt considerate ca fiind solubile, în timp ce fluorura de
calciu, cu o solubilitate de 0,0016%, este considerată practic insolubilă.
Absorbţia fluorului are loc prin
difuzie pasivă în stomac şi duoden. Prezenţa simultană în intestin a unor
substanţe cum sunt calciul, aluminiul şi magneziul, reduce absorbţia datorită
formării de săruri insolubile cu fluorul. Astfel aluminiul poate reduce absorbţia de fluor cu
20% în stomac şi mai mult de 60% în intestinul subţire. Pe de altă parte,
molibdenul s-a dovedit experimental a creşte absorbţia şi retenţia fluorului.
Totuşi,
adăugarea de fluor în lapte în concentraţii cuprinse între 1 şi 2 ppm F întârzie rata
absorbţiei, dar nu reduce semnificativ cantitatea absorbită.
Fluorul absorbit este transportat la nivelul plasmei, apoi este
depozitat în ţesuturile calcificate sau excretat, în principal prin rinichi.
Fluorul din sânge
Odată absorbit, fluorul trece rapid
în sânge. Aproximativ 75% din fluorul sangvin se găseşte în plasmă, în timp ce
25% se leagă de corpusculii celulelor roşii.
Fluorul
din plasmă se găseşte atât în formă ionică cât şi neionizat, datele privind concentraţia
totală a fluorului plasmatic precum şi distribuţia ion fluorură/forme legate
fiind variabile.
Concentraţia
totală a fluorului din plasma umană este de aproximativ 0,1 – 0,2 ppm; doar 20%
este prezent în formă ionică (0,01-0,02 ppm F/l), restul fiind reprezentat de
forme neionizate (legate). Semnificaţia biologică a formelor neionizate nu a
fost încă determinată, dar pare să fie independentă de cantitatea de fluor
ingerată.
Nivelurile
plasmatice sunt în general uşor mai ridicate la persoanele rezidente în
comunităţi fluorizate decât ale celor din zone nefluorizate.
Concentraţia
fluorului din plasma persoanelor cu insificienţă renală cronică este crescută.
Valorile plasmatice nefrotoxice de fluor sunt de aproximativ 0,95 ppm F (50
μmol/l), dar nu este încă exact stabilit dacă acest nivel vârf în sine sau
timpul pentru care se menţine acest nivel produce leziuni renale.
Fluorul
absorbit este transportat în plasmă în formă ionică, determinând creşteri
temporare ale concentraţiei plasmatice.
Ingestia
a câteva miligrame de fluorură de sodiu (NaF) sub formă de tablete produce o
creştere tranzitorie a nivelului de fluor din plasmă. Valoarea vârf este atinsă
în 30 de minute, concentraţia fluorului din plasmă revenind apoi la nivelul de
bază în aproximativ 8 h. Există totuşi o mare variabilitate în ceea ce priveşte
durata acestor evenimente, iar valorile vârf obţinute după consumul de apă
fluorizată sunt mult mai mici decât cele rezultate în urma consumului de
tablete cu fluor. Pe de altă parte, nivelul şi timpul de menţinere a valorii
plasmatice vârf sunt mai reduse dacă
fluorul este ingerat odată cu alte alimente, probabil datorită legării de unii
compuşi cu calciu sau cu cationi bi- sau tri-valenţi din alimente.
În
urma injectării de fluor, curba nivelului plasmatic prezintă trei componente: o
echilibrare iniţială rapidă cu fluidul tisular, o coborâre lentă dar evidentă,
atribuită depunerii de fluor la nivelul scheletului, şi în final un proces mult
mai lent, cu un timp de înjumătăţire de aproximativ 3 ore, care probabil
reprezintă clearence-ul renal.
Incorporarea fluorului la nivelul
ţesuturilor calcificate
Importanţa fluorului în medicina
oro-dentară este datorată gradului înalt de afinitate dintre acesta şi
hidroxil-apatita din structura ţesuturilor calcificate (oase şi dinţi) aflate
în perioada de dezvoltare. Fluorul care
nu este excretat este depozitat în aceste ţesuturi, iar rata depozitării nu este
inertă ci dinamică, depinzând de factori multipli şi variaţi.
La
momentul erupţiei, conţinutul în fluor al smalţului şi dentinei dinţilor
temporari şi permanenţi depinde de concentraţia acestui element în fluidele
tisulare în timpul dezvoltării.
Preeruptiv,
fluorul este captat şi fixat de către ţesuturile dentare în special în perioada
mineralizării. După ce mineralizarea coroanei dinţilor s-a terminat, suprafaţa
smalţului incorporează fluor din fluidele tisulare în perioada pre-eruptivă, şi
din fluidele orale şi placa bacteriană – post-eruptiv.
Fluorul
incorporat pre-eruptiv este denumit fluor permanent legat, iar cel incorporat
după erupţie, prin mecanism topic, este denumit fluor liber legat.
Concentraţia
fluorului în smalţ este mai ridicată în straturile de suprafaţă, între 400 şi
3000 ppm pe o adâncime de câţiva microni, scăzând rapid spre interiorul
smalţului.
Nivelurile
de fluor din oase variază între 800 şi 10.000 ppm, depinzând de factori
multipli ce includ vârsta şi cantitatea de fluor ingerată.
Incorporarea
fluorului în ţesuturile calcificate are loc prin substituirea grupărilor
hidroxil din interiorul şi de pe suprafaţa cristalului de hidroxilapatită. Ca o
consecinţă a disponibilităţii mai mari a suprafeţelor cristalelor osului faţă
de cele ale smalţului şi dentinei, precum şi datorită remodelării continue şi
perioadei mai îndelungate de dezvoltare a osului, incorporarea de fluor în os
continuă de-a lungul întregii vieţi şi nu este uniformă la nivelul nici unui
os, variind cantitativ în diferite părţi ale scheletului.
Suprafeţele
periostale şi endostale şi osul poros din epifize tind să aibă cele mai
ridicate concentraţii de fluor. Nivelul fluorului din oase creşte proporţional
cu creşterea concentraţiei de fluor din apă până ce aceasta din urmă atinge 4
ppm F/l. Peste această concentraţie a fluorului în apă, nivelul osos
înregistrează un platou, sau poate chiar să se reducă.
Există
o corelaţie pozitivă între concentraţia de fluor din schelet şi cea din plasmă.
De exemplu, creşterea de fluor din schelet odată cu vârsta este asociată cu o
uşoară creştere a concentraţiei din plasmă. Concentraţia fluorului din ţesutul
osos creşte pe măsura înaintării în vârstă, dar rata de acumulare scade.
Când
aportul de fluor suferă o scădere marcată, balanţa la nivelul ţesutului osos
devine negativă iar concentraţia fluorului suferă o uşoară reducere, mai rapidă
în primele luni, apoi cu un ritm mai lent. Fluorul care este mobilizat din oase
în acest caz este doar parţial excretat
prin urină, o parte fiind tranferat în alte zone ale scheletului.
Excreţia renală a fluorului
Calea
majoră de excreţie a fluorului este cea renală, dozarea fluorului din urină
fiind cel mai bun indicator al consumului de fluor.
Cu
privire la timpul necesar eliminării fluorului ingerat, datele prezentate în
literatură sunt variabile.
O
doză unică de F este eliminată în proporţie de 30 – 35% într-un interval de 3 –
6 h, eliminarea finală având loc în 12 – 24 h după ingestie.
Procentul
real al fluorului excretat depinde atât de istoricul expunerii la fluor şi de
vârstă, ambele influenţând incorporarea fluorului la nivelul ţesuturilor
calcificate, cât şi de alţi factori cum sunt concentraţia fluorului din
substanţa ingerată, compusul ingerat şi aportul de fluide.
După B.A.Burt şi S.A.Eklund (1999),
la copiii de 1-6 ani la care se administrează cantităţi scăzute de fluorură de
sodiu, este excretat un procent de 20-30% din doza ingerată. La adulţi acest
procent creşte, absorbţia scheletală fiind mai redusă.
Atunci
când ingestia de fluor are ca sursă apa potabilă consumată constant pe o
perioadă de câţiva ani, excreţia atinge un nivel stabil, apropiat de cantitatea
de fluor ingerată. Aceast lucru
reflectă o reducere a eficienţei
depunerii fluorului la nivelul scheletului, şi nu o modificare în activitatea
nefronilor. Scheletul adult pare a ajunge într-un echilibru cu nivelul
fluorului din plasmă. Ingestia unei doze suplimentare (faţă de fluorul din apă)
de 2 mg NaF determină o creştere marcată a nivelului fluorului din plasmă,
stimulează depunerea de fluor în oase şi duce la o scădere a cantităţii de
fluor excretate.
Datorită
importanţei rinichilor în menţinerea balanţei fluorului, singura afecţiune de
care trebuie să se ţină seama atunci când se ia în considerare consumul de
fluor este insuficienţa renală cronică.
Valoarea
maximă a concentraţiei de fluor în fluidul utilizat pentru dializă este
stabilită la 0,2 ppm/l.
Determinarea
concentraţiilor de fluor din plasmă şi urină stă la baza majorităţii studiilor
ce vizează cantitatea de fluor ce poate fi absorbită astfel încât să nu devină
o problemă pentru sănătate. Mostrele de plasmă şi urină reflectă însă mai ales
fluorul consumat relativ recent (3-4 săptămâni), şi nu oferă date despre
fluorul ingerat de-a lungul vieţii.
Concentraţia
urinară a fluorului depinde de cantitatea totală de lichide consumate în timpul
expunerii la fluor şi necesită o analiză a urinei excretate într-o perioadă de
24 de ore.
Monitorizarea
corectă a nivelurilor plasmatice de fluor necesită de asemenea măsurători
repetate.
Deşi
nu există o metodă de măsurare a cantităţii totale de fluor ingerate de-a
lungul vieţii, în mod teoretic cea mai adecvată metodă de apreciere a acestei
cantităţi este oferită de conţinutul de fluor din oase.
Alte căi prin care se poate pierde fluorul în cantităţi mici şi variabile,
sunt prin salivă şi prin secreţia gastro-intestinală, fecale, sudoare şi
transplacentar.
Ţesuturile moi nu înmagazinează fluor cu excepţia celor în care apar
calcificări ectopice.
Excreţia prin fecale
Excreţia
fluorului prin fecale reprezintă aproximativ 10% din fluorul excretat. Dacă
fluorul este ingerat odată cu alte alimente, prin formarea unor compuşi greu
solubili cu calciu excreţia digestivă creşte.
Fluorul în salivă şi sucurile digestive
Datorită
efectelor topice ale fluorului din fluidele orale asupra smalţului dentar şi
asupra ecosistemului plăcii bacteriene, concentraţia fluorului salivar prezintă
un interes major.
Concentraţia
salivară a fluorului este similară cu cea plasmatică (0,01 ppm), atingând un
maxim după ingestia de fluor.
În
saliva parotidiană şi în saliva totală nestimulată, concentraţia fluorului este
mai mare decât în saliva stimulată.
Excreţia
fluorului în sucurile digestive a fost putin cercetată şi este minimă, fluorul
excretat pe această cale fiind apoi în cea mai mare parte reabsorbit.
Fluorul în transpiraţie
Transpiraţia este o cale excretorie
importantă pentru fluor, concentraţia fluorului fiind de 0,3-0,4 ppm. La o
temperatură a aerului de 29,50 C, 15% din excreţia fluorului se
realizează prin transpiraţie, putând
creşte până la 50% într-un climat mai cald. În aceste condiţii o excreţie
crescută la o temperatură ridicată poate deci compensa un aport crescut de
lichide ce conţin fluor.
Fluorul în laptele matern
Concentraţia fluorului în lapte este
uşor mai mică decât cea plasmatică, deci cantitatea asigurată unui copil pe
această cale este neglijabilă.
Transferul fluorului prin placentă
Dacă în anii ’70 se credea că
suplimentarea dietei cu fluor a femeii însărcinate are o acţiune favorabilă
asupra dinţilor copilului, astăzi este general acceptată ideea că placenta
reprezintă o barieră în calea transferului liber de fluor de la mamă la făt.
S-a
constatat experimental că nivelul de F18 din sângele fătului nu
depăşeşte niciodată 25% din cel al mamei după o administrare intravenoasă de
fluor. Experimentele ulterioare ce au comparat concentraţiile fluorului din
sângele fătului, sângele placentei cu puţin înainte de naştere şi sângele
mamei, au arătat că nivelurile de fluor din placentă erau constant mai ridicate
decât cele din sângele mamei, şi cu mult mai mari decât concentraţiile din
sângele fătului. Concluzia a fost aceea că placenta este o barieră
semipermeabilă pentru fluor, doar o cantitate limitată trecând din circulaţia
mamei la făt, pentru a fi incorporat în dinţi şi oase.
Investigaţii
recente au arătat totuşi că este posibilă apariţia unei uşoare fluoroze a
dinţilor temporari mineralizaţi în perioada intra-uterină, dacă în timpul
sarcinii mama a trăit într-o zonă cu
concentraţii mari de fluor.
Fluorul în ţesuturile moi
Ţesuturile moi şi organele corpului
în general conţin cantităţi neglijabile de fluor, cu excepţia locului de
apariţie a focarelor de calcificare secundară rezultate din procese patologice.
Nivelurile
de fluor din ţesuturile moi cresc sau scad paralel cu nivelurile din plasmă,
dar deoarece mecanismele fiziologice de excreţie şi depozitare operează rapid,
concentraţiile de fluor în alte fluide şi ţesuturi moi decât rinichii sunt
neglijabile.
Cantităţi
mici de fluor au fost depistate în aortă, însoţite de calcificări ale acestui
vas de sânge, iar depunerea în placentă este de asemenea asociată cu prezenţa
unor insule de ţesut calcificat.
TOXICITATEA FLUORULUI
Fluorul,
ca şi multe alte substanţe, este benefic în cantităţi mici, şi toxic dacă este
ingerat în cantităţi mari. Această proprietate a răspunsului în funcţie de doză
este cunoscută din punct de vedere famaceutic drept relaţie doză-efect.
„Doza
toxică probabilă” este definită ca fiind doza limită ce poate cauza semne şi
simptome sistemice importante ce pot pune în pericol viaţa individului, şi care
necesită administrarea imediată a unui tratament de urgenţă şi spitalizare.
Informaţiile
privind nivelurile toxice de fluor nu pot fi obţinute din studii efectuate pe
subiecţi umani. Datele devin disponibile de cele mai multe ori din corelarea
unor studii şi cercetări al căror subiect îl reprezintă muncitorii din anumite
zone industriale.
Un astfel de studiu (efectuat în 1930
în Danemarca) ce a avut drept subiecţi muncitorii dintr-o topitorie de aluminiu
a arătat că absorbţia zilnică de fluor pentru aceşti muncitori era de 0,2 – 1
mg F/kg corp/zi (aproximativ 14-68 mg F/zi). Unii dintre subiecţi lucrau în
acest mediu de 31 de ani. Efectele toxice ale unui astfel de consum erau reprezentate
în special de probleme digestive şi de osteoscleroză.
Există
diferenţe majore între efectele unei ingestii unice a unei doze mari (peste 5
mg F), şi un consum constant de câteva (1-3) mg F/zi.
Intoxicaţia
acută cu fluor este foarte rară, dar ingestia continuă de doze mari de fluoruri
naturale duce la apariţia simptomelor de intoxicaţie cronică, respectiv la
modificări ale oaselor şi dinţilor.
Este dificil de definit exact nivelul
la care aportul de fluor devine toxic. Există puncte de vedere care susţin că
pătarea smalţului (fluoroza dentară) este primul semn de toxicitate, în timp ce
la limita spectrului de toxicitate se află pacienţii cu osteopoză, care
tolerează ingestia unor cantităţi relativ ridicate de fluor (peste 50 mg F/zi
de-a lungul mai multor luni de zile) fără a prezenta efecte adverse, altele decât greaţă, dureri
de stomac şi diaree ocazională.
Pentru
adulţi, otrăvirea acută, fatală, se produce în urma ingestiei unor
cantităţi de fluor cuprinse între 2 şi 5 g (între 32 şi 73 mg F/kg corp),
decesul survenind în 2 – 4 ore.
Sunt
citate însă în literatura de specialitate şi cazuri în care otrăvirea acută
fatală a survenit după consumul unor cantităţi mai mici de 2 g F (17,9 mg F/kg
corp).
Pornind de la această limită minimă
(32 mg F/kg corp), pentru un copil de 10 kg (între 12 şi 18 luni), doza acută,
fatală, este de 320 mg F.
Pentru un copil de 3 ani doza fatală
este de 435 mg F, decesul survenind în aproximativ 3 ore.
Totuşi,
la copii moartea poate surveni şi în urma ingestiei de doze mai mici de fluor -
15 mg F/kg corp, sau chiar 5 mg F/ kg corp. În aceste condiţii
cunoaşterea concentraţiei fluorului din produsele stomatologice de către toţi
utilizatorii, este esenţială. Mai mult, este extrem de importantă cunoaşterea
cantităţii totale din toate produsele comercializate, atât din cele pentru
utilizare sistemică (flacoane cu tablete), cât şi din cele pentru aplicaţii
topice (soluţii, geluri, paste de dinţi, etc.).
Pentru adulţii ce efectuează dializă,
otrăvirea acută, fatală (hemoliză acută), se produce la concentraţii ale
fluorului cuprinse între 35 şi 50 ppm/l lichid dializă, după o perioadă de 3 h
de efectuare a dializei.
Dozele subletale sunt asociate cu efecte
nespecifice cum sunt: varsăturile, durerile abdominale, diareea şi convulsiile.
Datele
din literatura de specialitate afirmă că, pentru adulţi, aceste efecte apar la
consumul unor cantităţi de 80 – 100 mg F.
Primul
ajutor în cazul unei supradoze de fluor constă în administrarea de vomitive şi
a unei substanţe care leagă fluorul, laptele fiind de obicei cel mai uşor
disponibil.
Fluoroza scheletală mutilantă poate apărea
după ingestii zilnice, pe perioade de 10 – 20 de ani, de doze de 10 – 20 mg
F/zi.
Modificări ale ţesutului osos vizibile
radiologic (osteoscleroza) apar după consumul zilnic, pe perioada întregii
vieţii, a apei potabile ce conţine fluor în concentraţii cuprinse între 8 şi 14
ppm F/l.
Fluoroza dentară generalizată apare după
consumul zilnic, pe perioada de dezvoltare a dinţilor (până la vârsta de 8
ani), a unei doze de aproximativ 0,1 mg F/kg corp/zi.
Agenţii fluoruraţi topici şi
sistemici sunt siguri şi inofensivi dacă sunt utilizaţi strict conform
prospectului sau indicaţiilor medicului.
În
vederea prevenirii intoxicaţiilor acute, administrarea sistemică şi topică de
fluor trebuie să fie limitată şi controlată, iar pe etichetele produselor
fluorurate trebuie precizată cantitatea de fluor conţinută.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariul a fost trimis cu succes!