Notiuni de anatomie si fiziologie traheo-bronsica



 PATOLOGIE TRAHEO-BRONŞICĂ ŞI ESOFAGIANĂ

Traheea se află în continuarea laringelui, fiind localizată la nivelul gâtului. Multe afecţiuni ale laringelui sunt preluate şi de trahee. Diagnosticul şi tratamentul endoscopic au fost descoperite de către ORL-işti, iar la ora actuală, manevra endoscopică este practicată  de medicul internist,  de pneumolog şi de chirurgul toracic.
Următorul capitol este prezentat din punctul de vedere al oto-rino-laringologiei.

5.1. NOŢIUNI DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE TRAHEO-BRONŞICĂ

Traheea este ataşată de cartilagiul cricoid, care este cel mai rigid element al arborelui respirator. La adult, lungimea traheei este de 10-13 cm şi are în constituţia ei 16-20 fragmente de cartilagiu sub formă de potcoavă. Partea posterioară a acestor inele este membranoasă şi vine în contact cu esofagul.

Pintenele traheal se află la originea celor doua bronşii şi este situat la nivelul celei de a 6-a vertebre toracice, având un unghi de 55°, ce se deschide inferior. Bronşia primitivă dreaptă face cu verticala un unghi de 17°, iar cea stângă un unghi de 35°.
            Arborele bronşic are o componentă extrapulmonară şi una intrapulmonară, aceasta din urmă se împarte în ramuri corespunzătoare lobilor pulmonari. Inelele cartilaginoase devin complete la nivelul bronşiilor, pentru ca la nivelul bronşiolelor să dispară complet, peretele acestora fiind alcătuit din musculatură spiralată.
Mucoasa respiratorie este de tip cubic ciliat, mişcarea cililor fiind spre laringe.
Vascularizaţia traheei este asigurată de artera tiroidiană inferioară şi de artera tiroidiană superioară. Pintenele traheal şi bronşiile primesc sângele, prin arterele bronşice, de la aortă, existând numeroase anastomoze cu arterele pulmonare.
Drenajul limfatic al traheii se face la nivelul ganglionilor cervicali, aceştia având numeroase conexiuni cu ganglionii toracici, astfel se explică metastazele ganglionare toracice în afecţiunile neoplazice.
Inervaţia este asigurată de nervul vag şi de trunchiul simpatic.
Aparatul mucociliar se mişcă în direcţia laringelui, având rolul de a elimina secreţiile de la nivelul periferiei bronşice. Încălzirea, umidificarea şi purificarea aerului inspirat încep de la nivelul nasului şi se continuă până la nivelul căilor respiratorii inferioare. Aerul, la nivelul traheei, are 36°, indiferent de temperatura exterioară. În cazul respiraţiei orale, această temperatură este mult mai scăzută. În condiţii normale, umiditatea aerului inspirat la nivelul traheei este de 99%.

5.2. ASPECTE CLINICE ALE PATOLOGIEI TRAHEO-BRONŞICE

5.2.1. CORPII STRĂINI TRAHEO-BRONŞICI.

Reprezintă un accident grav, întâlnit mai ales la vârsta copilăriei (în peste 70% din cazuri, la copii între 1-3 ani). Etiopatogenie. Orice corp care are dimensiuni inferioare orificiului glotic poate fi aspirat, dacă ajunge pe mâna copiilor. Accident întâmplător la adulţi. Încercând o clasificare a acestor corpi străini în funcţie de natura lor, vom întâlni:
- corpi străini organici, mai periculoşi în caz de aspiraţie întrucât, în mediu umed, îşi măresc volumul (boabe de fasole), se descompun în uleiuri iritante pentru mucoasa bronşică (miez de nucă, miez de arahidă, sămânţă de floarea soarelui, de dovleac) sau irită mucoasa prin iritaţie mecanică (bob de porumb, fragmente de os, dinţi, resturi alimentare etc.).
- corpi străini anorganici, mai bine suportaţi, cum ar fi: cuie, şuruburi, obiecte din mase plastice, fragmente de sârmă, etc.
Patogenia. Mecanismul cel mai frecvent întâlnit este aspiraţia, mai rar întâlnindu-se bronholiţi datoraţi calcificări sputei restante, secreţiile cazeoase datorate rupturii unei adenopatii tuberculoase, sau ascarizii. Aspirarea se datorează, cel mai adesea, unei inspiraţii bruşte, forţate, imperioase, în timpul alimentaţiei sau a jocului cu obiecte străine aflate în cavitatea bucală. Acest accident se mai poate instala şi în timpul râsului, a tusei sau a strănutului. Corpii străini se localizează cel mai adesea în bronşia primitivă dreaptă, la bifurcaţia traheei (pintenelui traheal) şi, mai rar, în bronşia stângă. Cei mai mici corpi străini pot ajunge până la nivelul bronşiilor lobare. Uneori, aceştia se pot însoţi de secreţii sanguinolente, stenoză de tip valvular, inspiratorie sau expiratorie, obstrucţie parţială a căilor respiratorii inferioare urmate de emfizem, atelectazie sau hiperinflaţie poststenotică.
Simptomatologia corpilor străini este caracterizată, de la început, printr-un tablou dramatic, reprezentat de: agitaţie, dispnee accentuată inspiratorie, tuse, cianoza extremităţii cefalice. Decesul se poate instala imediat sau la scurt timp de la aspiraţie, prin asfixie sau sincopă. În cazurile de gravitate medie, faza acută durează aproximativ 30 minute, după care simptomatologia se ameliorează, datorită fixării corpului străin în una dintre bronşii. Există în permanenţă pericolul de mobilizare a corpului la eforturi sau la mişcările pacientului. Obiectiv, se poate constata o asimetrie a mişcărilor cutiei toracice, uneori roncusuri pulmonare, iar în cazul fenomenului de stenoză, cel mai adesea se constată silenţiu respirator sau diminuarea murmurului vezicular la nivelul lobului pulmonar afectat. Radiografia poate demonstra prezenţa corpului străin numai în cazul corpilor străini radioopaci (aproximativ 8% din cazuri), dar în cele mai multe cazuri, evidenţiază efectele aspirării corpului străin, precum: atelectazia unui lob pulmonar sau a unui plămân, emfizemul pulmonar sau, în cazul corpilor străini cronici cu o evoluţie îndelungată, semnele unei pneumonii. Deseori se instalează semnul lui Holzknecht, care constă în balansul mediastinului, situaţie întâlnită în cazul stenozei bronşice.
Diagnosticul se bazează pe istoricul afecţiunii, descrierea accidentului, pe semnele clinice tipice aspirării, pe aspectul radiologic, precum şi pe baza bronhoscopiei cane are atât rol diagnostic, cât şi terapeutic.
Diagnosticul diferenţial trebuie efectuat cu afecţiuni ce se manifestă cu aceeaşi simptomatologie: difteria, pseudocrupul, spasmul laringian, tusea convulsivă, astmul bronşic, tumorile intraluminale, tuberculoza pulmonară, pneumonia, stenoza laringiană. Mişcările laringiene, în sus şi în jos, sunt absente în cazul stenozelor traheale.
Evoluţie si complicaţii În cazul apariţiei acestui accident, putem avea mai multe situaţii:
q       Aspiraţia poate determina insuficienţa respiratorie acută, cu decesul pacientului;
q       Totul poate reintra în normal, dacă extracţia corpului străin s-a efectuat în primele 24 ore.
q       Dacă stagnarea corpului străin se prelungeşte, apar complicaţii obstructive şi septice, care se pot manifesta clinic şi radiologic în tablouri variate.
Tratamentul constă în efectuarea endoscopiei traheobronşice, cu extracţia corpului străin aspirat.

5.2.2. TRAUMATISMELE TRAHEEI ŞI ALE BRONŞIILOR

La ora actuală se constată prezenţa tot mai frecventă a traumatismelor traheale acestea datorându-se fie accidentelor de circulaţie, de sport (arte marţiale, lupte etc.), fie urmarea unor agresiuni ce vizează mai ales regiunea gâtului. Simptomele sunt variate, caracteristice fiind dispneea sau senzaţia de sufocare, leziuni ale marilor vase, infecţii ale structurilor învecinate. Dispneea poate fi uneori foarte accentuată, putându-se însoţi de hemoptizie, emfizem subcutanat, (deoarece aerul iese pe căi nenaturale), pneumotorax sau atelectazie. Diagnosticul se pune pe baza anamnezei, auscultaţiei, radiografiilor pulmonare, tomografiei şi a examenului bronhoscopic. Tratamentul. În cazul rupturilor de trahee sau de bronşii, se practică traheostomia de maximă urgenţă, iar după o explorare minuţioasă a plăgii, sutura plăgii, cu introducerea unui mentor intern pentru recalibrarea laringo-traheală.În cazul rupturii bronşice, se practică lobectomia.

5.2.3. ANOMALIILE CONGENITALE ŞI EREDITARE

Această grupă de afecţiuni reprezintă maladiile în care arborele traheo-bronşic este malformat precum: megatraheea, megabronşiile şi stenozele congenitale ale traheei şi bronşiilor.
Bronşiectazia, cilindrică sau sacciformă, este o afecţiune congenitală sau dobândită, interesând mai ales bronşiile şi bronşiolele lobilor inferiori. Boala Kartagener este o afecţiune caracterizată prin triada: bronşiectazie, sinuzită cu sau fără polipoză nazală şi situs inversus. Simptomatologia se caracterizează printr-o tuse chinuitoare, productivă, cantitatea de spută fiind în general mare. De asemenea se întâlnesc şi alte semne tipice acestei afecţiuni, cum ar fi degetele hipocratice. Diagnosticul presupune pe lângă simptomatologie şi necesitatea unei radiografii şi tomografii pulmonare, precum şi controlul arborelui traheobronşic cu substanţă de contrast (bronhografie). Tratamentul este de competenţa pneumologului, pediatrului şi/sau a chirurgului toracic.

5.2.4. STENOZELE TRAHEO-BRONŞICE

Afecţiuni acute sau cronice pot să existe la nivelul traheei sau a bronşiilor.
Stenozele acute se manifestă printr-un stridor inspirator însoţit de tuse chinuitoare, cianoză, senzaţia lipsei de aer foarte accentuată, motiv pentru care deseori este necesară traheostomia. Diagnosticul impune bronhoscopia cu tub rigid, manevra în sine având şi efect terapeutic. Diagnosticul diferenţial se efectuează cu stenozele laringiene, cu corpii străini aspiraţi, cu embolia pulmonară şi edemul pulmonar, cu astmul bronşic, afecţiuni care în general, nu dau stridor inspirator
Tratamentul constă în bronhoscopie, tratament antiinflamator şi antiinfecţios, iar la nevoie traheotomia.
Stenozele cronice se instalează în decursul unei perioade mai îndelungate şi se caracterizează printr-o dispnee permanentă care se poate accentua periodic cu ocazia unor infecţii acute intercurente, uneori accentuându-se chiar şi la poziţia capului.
Patogenia este foarte variată aceste stenoze putând fi urmarea unei intubaţii prelungite, sau a unei traheotomii incorect efectuate. De asemenea ele pot să apară şi în cazul unei tumori intratraheale sau bronşice, a unei traheomalacii, în urma unor infecţii nespecifice, a radioterapiei pulmonare sau datorită unor cauze mediastinale. Tratamentul este întotdeauna chirurgical şi constă în rezecţia şi reconstrucţia traheei.

5.2.5. TUMORILE TRAHEEI ŞI ALE BRONŞIILOR

Pot fi benigne sau maligne, afectând mai ales persoanele peste vârsta de 50 ani.
Tumorile benigne sunt rare şi pot fi: adenoame, fibroame, condroame, lipoame, tumori amiloide, neurinoame, hemangioame, papiloame (adesea acompaniind o papilomatoză laringiană) şi adenoame pleomorfe. Se manifestă prin accese de tuse, dispnee, care se agravează treptat şi uneori se pot însoţi de hemoptizie. Tratamentul constă în ablaţia tumorii, fie pe cale endoscopică, cu laser-ul dacă mărimea tumorii o permite, fie pe cale externă cervicală sau toracică.
Tumorile maligne sunt relativ frecvente, instalându-se cel mai adesea de-a lungul traiectului respirator, sunt local agresive şi dau metastaze pe cale sanguină sau limfatică.
Carcinomul este întâlnit la trahee, fiind urmarea invadării acesteia de la organele învecinate: laringe, esofag, mediastin, bronşii, sau glanda tiroidă. În general este afectată traheea inferioară. Cel mai des întâlnit este carcinomul scuamos sau adenocarcinomul, care în mod frecvent dau metastaze ganglionare sau la distanta. Simptomatologia se manifestă prin: tuse chinuitoare, dispnee care se accentuează treptat, hemoptizie şi disfagie. Disfonia sau afonia se instalează odată cu afectarea nervului recurent de partea tumorii. Diagnosticul necesită radiografie pulmonară, tomografii de trahee, bronhoscopie şi examenul histopatologic al materialului bioptic recoltat. Tratamentul poate fi chirurgical când tumora este localizată la nivelul traheei şi constă în rezecţia zonei afectate cu evidare ganglionară radicală, cu reconstrucţie de trahee sau tratament prin iradiere. Chimioterapia este indicată în cazul rezecţiilor cu rest tumoral microscopic, în limfangita carcinomatoasă sau în cazurile cu invazie ganglionară. Cisplatinul sau carboplatinul sunt chimioterapicele de elecţie. Prognosticul este însă incert indiferent de tipul de tratament ales.


5.3. NOŢIUNI DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A ESOFAGULUI

Esofagul este un conduct tubulo-membranos care se întinde de la marginea cartilagiului cricoid până la cardie, cardie situată la nivelul vertebrei a 11 toracice. Deschiderea esofagului se află, faţă de incisivii superiori, la o distanţă de aproximativ 15 cm, iar cardia la aproximativ 41 cm. Lungimea esofagului este de aproximativ 26 cm.
Mucoasa esofagiană este de tip pavimentos stratificat, necheratinizată şi elastică. Ea este învelită într-o tunică musculară dispusă în mai multe straturi, cea internă fiind circulară, iar cea externă longitudinală, între aceste straturi existând şi fibre dispuse spiralat.
Esofagul prezintă 3 sfinctere (strâmtori) fiziologice:
q       Unul superior, la deschiderea esofagului, numit şi gura esofagului şi care este format de muşchiul cricofaringian;
q       Unul mijlociu, numit şi bronhoaortic, întrucât se află la nivelul unde se încrucişează bifurcaţia traheei cu arcul aortic. La adult, se află la aproximativ 27 cm de incisivii superiori;
q       Unul inferior, la nivelul diafragmului, unde se află cardia şi care se numeşte strâmtoarea diafragmatică.
Din punct de vedere clinic, se distinge o porţiune cervicală şi una toracică. Raporturile esofagului sunt foarte importante. Acestea sunt:
q       în porţiunea cervicală, cu:
§         lobii tiroidieni;
§         nervii recurenţi, traheea;
q       în porţiunea toracică,cu:
§         bronşiile, hilul pulmonar, pleura mediastinală;
§         aorta, cordul;
§         peritoneul.
Vascularizaţia este segmentară, la fel şi drenajul limfatic.
Inervaţia este mixtă, având fibre nervoase ce provin de la glosofaringian, vag şi de la sistemul nervos simpatic.
Funcţia esofagului este de a conduce bolul alimentar până în stomac, ceea ce se execută printr-o undă peristaltică care o continuă pe cea a constrictorilor faringieni.

5.4. ASPECTE CLINICE ALE PATOLOGIEI ESOFAGIENE

5.4.1. ANOMALIILE CONGENITALE ŞI FISTULELE ESOFAGIENE

Majoritatea malformaţiilor congenitale esofagiene sunt rezolvate de către chirurgul pediatru sau toracic.Din punct de vedere ORL ne interesează malformaţiile care pot fi evidenţiate endoscopic.
Stenoza esofagiană congenitală este o afecţiune care se manifestă prin disfagie, accese de tuse şi, uneori, vărsături. Diagnosticul se bazează pe examenul radiografic şi endoscopic. Tratamentul constă în dilataţii esofagiene şi, eventual, excizia ţesutului stenozant, de preferinţă cu laserul.
Fistula traheoesofagiană este o comunicare congenitală între esofag şi trahee. Poate să fie acompaniată de atrezie esofagiană şi/sau traheobronşică. Diagnosticul constă în examenul radiologic cu substanţă de contrast, esofagoscopie şi bronhoscopie. Tratamentul constă în refacerea chirurgicală a peretelui esofagian.
Hernia hiatală este o afecţiune caracterizată prin pătrunderea în torace, prin hiatusul esofagian, a cardiei şi a fundului de stomac. Se descriu două tipuri de afecţiuni:
q       hernia hiatală mobilă, care poate fi, în 80% din cazuri, fără manifestare clinică;
q       hernia hiatală fixată paraesofagian, care, de asemenea, poate fi fără simptome în 50% din cazuri.
Simptomatologia, când este prezentă, constă în existenţa unei presiuni şi/sau a unei arsuri retrosternale, disfagie, vărsături şi reflux gastro-esofagian. Diagnosticul se pune pe baza simptomatologiei, a radiografiei cu substanţă de contrast (necesară fiind şi cea în poziţie Trendelenburg), şi a esofagogastroscopiei. Tratamentul pentru hernia hiatală mobilă, dacă este fără simptome, nu este necesar. Dacă simptomatologia este prezentă, se indică o gastropexie transabdominală.

5.4.2. CORPII STRĂINI ESOFAGIENI

Accident relativ frecvent ce se poate întâlni la orice vârstă, mai des la copii sub 3 ani. Pătrunderea pe căi naturale este deseori facilitată de existentă unor circumstanţe favorizante, precum:
q       la copii ,lipsa de supraveghere, conversaţia sau tusea în timpul mesei;
q       la adulţi, tahifagia, starea de ebrietate, dentiţia deficitară, portul protezelor;
q       modificări de lumen esofagian, diskinezii, stenoze, tumori, etc.
Cei mai des întâlniţi corpi străini esofagieni sunt: bolul alimentar, oasele, monedele, jucăriile de plastic, etc.
Localizarea cea mai frecventă este la nivelul strâmtorilor esofagiene fiziologice.
Anatomie patologică. O dată cu blocarea corpului străin în esofag, la locul fixării acestuia se instalează un spasm care duce la inclavarea corpului. Ulterior, la acest nivel, apar edemul şi/sau ulceraţia care, în evoluţia lor, dacă nu sunt tratate duc la producerea unei perforaţii esofagiene şi, în mod secundar, la apariţia unei mediastinite.
Simptomatolagia este caracterizată prin prezenţa sindromului esofagian, sindrom ce se manifestă prin disfagie, regurgitare şi sialoree. Apariţia durerii retro-sternale nu este, în general, un semn alarmant, aceasta putând fi provocată de spasmele esofagiene, dar apariţia durerii interscapulare, însoţite de febră, denotă perforaţia esofagului (de exemplu, acul de cusut are obiceiul de a migra în timpul respiraţiei în direcţia vârfului, producând grave accidente infecţioase şi hemoragice).
Diagnosticul se pune pe baza istoricului bolii, a descrierii circumstanţelor de aspiraţie, examenului radiologic (pe gol şi cu substanţă de contrast) şi pe baza examenului endoscopic, care poate totodată, rezolva şi cazul. Tratamentul constă în extracţia corpului străin pe căi naturale, prin esofagoscopie, iar când nu este posibilă extracţia prin această metodă, se recomandă intervenţia chirurgicală: esofagotomia cervicală (pentru corpii străini sus situaţi) sau toracotomia (pentru corpii străini distali).

5.4.3. ESOFAGITA COROZIVĂ

Este o afecţiune distructivă a peretelui esofagian, determinată de ingestia de substanţe caustice.
Etiologia. În peste 90% din cazuri, este vorba de soda caustică (hidroxidul de sodiu), folosită în gospodărie pentru prepararea săpunului. Se mai întâlnesc şi alte substanţe corozive, fie baze (hidroxidul de potasiu, amoniacul, formolul), fie acizi (sulfuric, azotic, acetic, clorhidric, etc.). Acizii sunt ingeraţi mai rar, aceasta datorită mirosului şi gustului puternic dezagreabil. Dintre săruri, sublimatul poate determina leziuni corozive la nivelul esofagului. Patogenia. Ingestia poate fi accidentală, mai ales la copii sau la persoanele în stare de ebrietate (datorită păstrării neglijente a toxicului), dar poate să fie şi voluntară, în scop suicid, tentativă întâlnită mai frecvent la sexul feminin. Anatomie patologică. Leziunile la nivelul esofagului sunt determinate de cantitatea de toxic ingerată, precum şi de concentraţia substanţei active. Leziunile se întâlnesc pe tot traiectul digestiv parcurs de substanţa toxică: cavitate bucală, faringe, stomac. La nivelul esofagului, datorită contactului prelungit, leziunile sunt maxime. Stricturile fiziologice (gura esofagului, strâmtoarea bronhoaortică şi diafragmatică) reprezintă sediul de elecţie al arsurilor. Bazele determină leziuni profunde datorită lichefierii proteinelor, pe când acizii coagulează proteinele, determinând leziuni de suprafaţă. Leziunile la nivelul faringelui şi esofagului sunt de grade diferite. diferenţiindu-se şi aici, ca şi la tegument 4 stadii:
q       stadiul I, caracterizat prin eritem şi edem;
q       stadiul II, caracterizat prin eritem, edem şi flictene;
q       stadiul III, caracterizat prin prezenţa ulceraţiilor;
q       stadiul IV, caracterizat prin prezenta ulceraţilor şi a necrozei.
În evoluţia stenozelor esofagiene deosebim mai multe faze:
q       Prima fază este cea de şoc şi de apariţie a simptomatologiei. Este faza în care asistăm la apariţia congestiei, a edemului, a necrozei, urmate de eliminarea ţesuturilor necrozate, leziuni ce pot să cuprindă, pe lângă mucoasă, şi celelalte straturi constitutive ale peretelui esofagian. După o evoluţie de 1-2 săptămâni, asistăm la instalarea fazei următoare.
q       Faza a 2-a este caracterizată de apariţia fenomenelor de vindecare când, la locul leziunilor, se formează un ţesut conjunctiv lipsit de fibre elastice, format în exclusivitate din fibre de colagen. Acest ţesut devine, în 3-4 săptămâni, cicatricial, mucoasa refăcându-şi integritatea.
q       Faza a 3-a este faza de falsă vindecare, fază în care ţesutul cicatricial de reparaţie începe, încetul cu încetul, să micşoreze calibrul esofagului, în felul acesta instalându-se faza următoare;
q       Faza a 4-a, este faza când bolnavul prezintă stenoza esofagiană. Evoluţia acestei faze este variabilă, uneori putând duce la stenoza completă a esofagului. De obicei se dezvoltă o esofagită suprastricturală deasupra stenozei, datorită stagnării alimentelor.
Simptomatologia. În faza acută, bolnavul prezintă: durere violentă, uneori şocantă, localizată în cavitatea bucală, faringe, cu iradiere retrosternală, epigastrică şi însoţită de sialoree. Pot exista şi semne de şoc precum: hipotensiunea, tahicardia, ce pot duce, uneori, la moarte. Bolnavul nu poate înghiţi din cauza durerii, iar setea este intensă, se mai pot adăuga şi vărsăturile, situaţie când se pot elimina mulaje de mucoasă. În orele următoare ingestiei, poate să apară orice fel de complicaţie, precum: perforaţia gastrică, mediastinita acută supurată, hemoragii grave fistule esotraheale, esobronşice, sau esopleurale.
În faza subacută sau perioada de latenţă, bolnavul se simte din ce în ce mai bine, durerea cedează progresiv, iar la două săptămâni de la accident, bolnavul îşi poate relua alimentaţia, încât la aproximativ 3 săptămâni se poate alimenta normal. Aceasta este o fază înşelătoare, ce corespunde din punct de vedere patologic fazei a treia, de constituire a stenozei.
În faza cronică ce corespunde fazei a 4-a, asistăm la instalarea stricturii esofagiene cu toată simptomatologia corespunzătoare sindromului esofagian: disfagie, regurgitaţii, sialoree. Disfagia este progresivă, apare la aproximativ 4 săptămâni, iar dificultăţile de înghiţire se manifestă la început pentru solide, pentru ca treptat să apară şi pentru lichide.             Regurgitaţiile după deglutiţie sunt cu atât mai precoce cu cât stenoza este mai sus situată. Bolnavul se caşectizează, apoi se deshidratează, iar în lipsa unui tratament adecvat, putem asista la decesul acestuia.
Diagnosticul se stabileşte pe baza anamnezei, examenului radiologic şi a examenului endoscopic. Toate examinările complemetare urmăresc efectuarea unui bilanţ cât mai realist asupra leziunilor, adică:
- sediul, calibrul (diametrul) şi numărul stenozelor.
Diagnosticul diferenţial al stenozelor caustice se efectuează cu stenozele datorate: tumorilor, spasmelor, compresiunilor extrinseci, sindromului Kelly-Paterson, etc.
Tratamentul cuprinde două faze:
- faza acută, care este de competenta medicului din secţiile de terapie intensivă, când se urmăreşte:
q       combaterea şocului
q       neutralizarea causticului, cu efect numai în primele 3 ore de la ingestie. Pentru combaterea bazelor se dă bolnavului apă cu oţet, zeamă de lămâie, iar contra substanţelor acide: magnezia usta, apă albuminoasă (8 albuşuri la 1 l apă), suspensie de cretă, lapte (1 l lapte neutralizează 15 g de acid clorhidric).
q       antibioterapie;
q       alimentaţie parenterală;
q       corticoterapie, dacă este necesară;
- faza cronică; în funcţie de gradul stenozei pacientului, se poate practica un tratament conservator, ce constă în dilataţia stenozei esofagiene cu bujii speciale din material plastic. Bolnavul trebuie să rămână sub supravegherea medicului ORL. Dacă tratamentul dilatator este imposibil de efectuat, sau dacă stenoza este atât de strânsă încât nu permite efectuarea dilataţiilor, se practică intervenţia chirurgicală de plastie a esofagului. Această intervenţie se poate efectua din marea curbură a stomacului, sau din colon, neoesofagul putând fi situat pre- sau retrosternal. Din cauza numeroaselor complicaţii, esofagoplastia rămâne ca ultimă soluţie de tratament.

5.4.4. AFECTIUNILE INFLAMATORII ALE ESOFAGULUI

La nivelul esofagului se pot instala numeroase afecţiuni inflamatorii, cum ar fi: esofagitele acute nespecifice care acompaniază diverticulii, achalazia, prezbiesofagul, sau esofagitele de retenţie.
Esofagite ulcerative se pot instala cu ocazia administrării unei medicaţii ce constă în tablete sau capsule, care sunt luate cu puţin lichid: doxycyclina, tetracyclina, clindamicyna, aspirina, indometacinul etc.
Refluxul esofagian este o afecţiune datorată insuficienţei cardiei, care permite refluxul acidului gastric în segmentele inferioare ale esofagului producând eroziuni ale mucoasei esofagiene, precum esofagitele sau ulcer peptic. Simptomatologia este caracterizată de prezenta arsurii retrosternale, a senzaţiei de tensiune, precum şi de accentuarea simptomatologiei cu ocazia ingerării alcoolului, a ingestiei de alimente grase, a fumatului. Hemoragia esofagiană este foarte rară. Diagnosticul se bazează pe anamneză, examenul manometric al rezistenţei esofagului, esofagoscopiei şi pe examenul radiologic. Diagnosticul diferenţial se efectuează cu carcinomul cardial, achalazia, sclerodermia, esofagita de sarcină şi cu schimbările produse la nivelul esofagului, schimbări secundare vagotomiei. Tratamentul este fie conservativ, fie chirurgical. Tratamentul conservativ constă într-o alimentaţie săracă în grăsimi, substanţe acide, fără condimente, fără alcool şi nicotină, administrându-se bolnavului cimetidina, antiacide, anticolinergice. Tratamentul chirurgical este recomandat numai pentru zonele ulcerate, iar stenozelor secundare acestor afecţiuni li se practică un tratament dilatator.

5.4.5. TULBURĂRI DE MOTILITATE ALE ESOFAGULUI

Acestea se pot prezenta ca atonie sau diskinezii spastice şi pot fi primare sau instalate în mod secundar unor diverse afecţiuni virale, traumatice, ce afectează sistemul nervos.
Spasmul esofagian idiopatic se manifestă prin disfagie, senzaţia de presiune retrosternală şi o prelungire a actului înghiţirii. Afecţiunea se datorează unei tulburări intervenite în inervaţia autonomă (dischalazia). Diagnosticul se bazează pe examenul radiologic cu substanţa de contrast (tranzit esofagian), manometria esofagului şi esofagoscopia. Tratamentul constă într-un regim alimentar regulat, în cantitate mică şi în administarea de spasmolitice (nifedipina, sau scopolamina).
Achalazia sau cardiospasmul este o afecţiune caracterizată prin lipsa de relaxare a esofagului inferior în timpul actului de înghiţire. Afecţiunea este mai des întâlnită la adult, vârsta de instalare a afecţiunii fiind intre 30-50 ani. Patogenia acestei afecţiuni se datorează unei degenerări a plexului Auerbach, putând interveni şi factori hormonali sau traume psihice. Simptomatologia se caracterizează prin stagnarea alimentelor în esofagul inferior, halenă fetidă, dar nu acidă, vărsături, care însă nu au miros acid. În stadiile avansate de boală se constată slăbirea în greutate şi caşexia. Diagnosticul se bazează pe examenul radiologic cu substanţă de contrast, esofagoscopia (care exclude formaţiunile tumorale şi evidenţiază prezenţa alimentelor descompuse la nivelul esofagului, precum şi fenomenele de esofagită). Tratamentul poate fi conservator, bazându-se pe dilataţia esofagului inferior, iar acolo unde afecţiunea nu cedează la nici un tratament şi starea generală a bolnavului permite efectuarea unei intervenţii chirurgicale, se practică cardiomiotomia extramucoasă Heller. Prognosticul este bun, dar trebuie avut în vedere faptul că afecţiunea se poate maligniza în 4% din cazuri, după 15-20 ani.

5.4.6. TUMORILE ESOFAGULUI

Tumorile benigne pot fi intraluminale, intramurale sau periesofagiene. Cele mai frecvent întâlnite tumori sunt: leiomiomul, rabdomiomul, fibromul, hemangioamele, lipoamele, neuroamele, papiloamele. De cele mai multe ori nu produc nici o simptomatologie atâta timp cât sunt mici dar, odată cu creşterea în mărime ele produc disfagie, stenoză, durere, presiune retrosternală, uneori hemoragie. Diagnosticul se face cu ajutorul radiografiei cu substanţă de contrast. esofagoscopiei şi a biopsiei. Tratamentul constă în ablaţia tumorii, fie pe cale endoscopică, fie pe cale transcervicală, transtoracică sau transabdominală, calea de abord fiind dictată de mărimea şi localizarea tumorii.
Tumorile maligne ale esofagului constituie aproximativ 40% din totalul tumorilor tractului digestiv. Cel mai frecvent întâlnit este carcinomul esofagian nediferenţiat. Uneori poate proveni de la organele învecinate precum: tiroida, laringele, traheea, bronşiile sau stomacul. Simptomatologia se instalează în mod treptat, afecţiunea fiind de cele mai multe ori câteva luni, mută clinic (4-5 luni). Ea se caracterizează prin disfagie, iniţial pentru solide, senzaţie de plenitudine retrosternală, scădere în greutate, iritaţie vagală (sughiţ), tuse, răguşeală, paralizie recurenţială, mai târziu scăderea în greutate se accentuează, pofta de mânare devine absentă, iar bolnavul începe să aibă dureri din ce în ce mai mari în regiunea retrosternală. Diagnosticul se bazează pe examenul radiologic cu substanţă de contrast, esofagoscopie şi examen bioptic. Tratamentul constă în excizia în bloc a 1/3 sau 1/2 inferioare a esofagului. Uneori nu este posibil tratamentul chirurgical, ci numai efectuarea unui tratament paliativ, precum un bypass cu o endoproteză sau gastrostomie. Radioterapia sau chimioterapia sunt tratamente de asemenea paliative. Rata de supravieţuire peste 5 ani este în general foarte scăzută, fiind de 10% după tratamentul chirurgical şi 0-5% după radioterapie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul a fost trimis cu succes!