Dezvoltarea ocluziei dentare si eruptia dentara



    Eruptia dentara este un fenomen fiziologic,caracterizat prin migrarea dintilor din zona osoasa maxilara spre suprafata ocluzala.
In cursul eruptiei dentare se recunosc 3 etape:preeruptiva,prefunctionala si functionala.

Etapa preeruptiva:

Corespunde perioadei de dezvoltare a germenului dentar cand se observa o migrare transversala a lui.

Etapa prefunctionala:

Incepe in momentul formarii radacinii dentare si se incheie odata cu articularea dintelui respectiv cu dintii antagonisti si vecini.
Se remarca migrarea axiala,meziala si transversala a fiecarui dinte.

Etapa functionala:

Incepe in momentul contactului dentar in ocluzie.



Ordinea si cronologia dintilor termporari:

->Prezinta o serie de caracteristici:

-dintii inferiori erup inaintea celor superiori cu exceptia incisivilor laterali superiori,care apar inaintea celor inferiori.
-se desfasoara seriat pe grupe de dinti,incepand in jurul varstei de 6-8 luni si terminanduse in jurul varstei de 30 de luni.
-intervalul de eruptie intre grupele de dinti este de 6 luni.

Ordinea si cronologia dintilor permanenti se caracterizeaza prin:

-erputia dintilor inferiori inaintea celor superiori
-erup pe grupe de dinti
-intervalul de timp dintre eruptia grupelor dentare este in medie de un an
-eruptia incepe la 6 ani si se incheie intre 18-25 de ani(uneori caninul poate aparea inaintea PM1 la arcada inferioara sau dupa PM2 la arcadal superioara)
-odata cu aparitia molarilor de 6 ani se schimba si forma arcadei dentare.Formele considerate normale sunt de parabola la arcada superioara si semielipsa la arcada inferioara.
-formele patologice: -arcada in "V"-este ingustata in zona frontala si poate fi accentuata de o mezio rotatie a incisivilor centrali-->Factorul de comprensiune in acest caz actioneaza mai ales in zona caninilor                  
                                  -arcada in Omega prezinta arcul incisivo-canin inscris relativ intr-un semicerc-->factorul de compresiune care a determinat ingustarea a actionat in zona premolara
                                  -arcada in "U" are zona anterioara in arc de cerc,iar zonele laterale sunt paralele-->factorul de compresie a actionat in zona molara
                                  -arcada in forma de "M" este data de incisivii centrali,uneori si cei laterali in palato pozitie,iar caninii si incisivii laterali in vestibulo pozitie.Acest tip de arcada este o arcada scurtata.
                                  -arcada in forma de trapez se caracterizeaza prin aplatizarea arcadei la nivel frontal asociata cu zone laterale drepte.Este o arcada scurtata si este des intalnita la arcada inf.
                                  -arcada in forma de pentagon prezinta o angulatie in regiunea incisivilor si doua angulatii in zona caninilor.Uneori zonele laterale sunt divergente catre distal.
                                  -arcade patologice mixte(hemiarcada M cu W sau o forma de U cu forma de V)


     Varsta dentara:se aprecieaza dupa momentul eruptiei dentare:


-Dintii temporari incepe se se erupe la 6 luni cu invisivii centralii inf si continuea cu ceilalti in fiecare 6 luni.
-La fel si  DP intre 6 si 12 ani.
-Peste aceste limite vorbim de eruptie intarziata sau eruptie precoce.

     Eruptia dintilor este mai rapida la fete si la copii la mediu urban,copii alimentati natural la san prezinta o erputie precoce,comparativ cu alimentatia artificiala care determina o erputie intarziata datorita dezvoltarii deficitare a proceselor alveolare.
     Eventualele decalaje in eruptia dintilor deciduali sau temporari se niveleaza catre varsta de 2 ani si jumatate.


Tulburarile de eruptie:


-Se datoreaza discordantei de ritm intre aparitia dintelui pe arcada si dezvoltarea maxilarelor.

-Eruptia precoce este o tulburare de eruptie destul de rara,apare in hipertiroidie in hipergonadism si in pubertatea precoce.In foliculita expulziva si in osteomielita sugarului apar pe arcada coroane nemineralizate malformate si fara radacini.Eruptia precoce este o consecinta si a bolilor febrile ale sugarului,respectiv copilului.

-Eruptia intarziata este determinata de factori patologici generali si locali.

-Factorii generali:-f.neuroendocrini(hipotiroidia,nanism hipofizar,sindromul down si rahitismul)
                             -f.alimentari carentiali:materne , hipoavitaminoza D , rubeola mamei insarcinate ,aplicarea de razei X in timpul sarcinii.


-Factorii locali:persistenta dintilor de lapte cu mortificare pulpara,pierderea precoce a DT infectati cu reducerea spatiului pentru eruptia DP,incluzia dintilor sau semiincluzia dintilor supranumerari,formatiuni tumorale,osteoscleroza peretilor alveolari determinata de hipervitamionza D2 si microtraumatismele.


     Printr-un tratament preventiv se poate previne:consta in alimentatia sanatoasa a mamei in perioada de sarcina,in tratamentul precoce al leziunilor DT si evitarea traumatismelor dintilor din regiunea frontala.


Dezvoltarea ocluziei dentare:


    Concordanta perfecta a relatiilor dintre maxilari,alveole si dintii antagonisti precum si efectuarea corecta si eficienta a tuturor functilor aparatului dentomaxilar se manifesta printr-o ocluzie dentara functionala.
    La nastere raporturile dintre cele 2 maxilare se stabilesc la nivelul crestelor prin intermediul mucoasei gingivale iar miscarile mandibulei sunt predominant vertical.De la acest moment evolutia aparatului dentomaxilar poate fi catre:

-ocluzie plana:cand ambele creste sunt bine dezvoltate,cea inferioara venind in contact cu mijlocul crestei superioare.Este cea mai favorabila unei evolutii normale a aparatului dentomaxilar.
-ocluzie in acoperis:cand crestele sunt mai inguste cu un decalaj sagital si un anumit grad de supraacoperire.Este forma cea mai des intalnita si evolueaza diferit in functie de posibilitatile de dezvoltare si pozitionare a mandibulei.
-ocluzie in capac de cutie:se caracteriezeaza printr-o creasta superioara puternic dezvoltat vertical ,care acopera creasta inferioara.Evolueaza cel mai frecvent spre ocluzie adanca acoperita.
-ocluzie progena:apare cand creasta inferioara o depaseste pe cea superioara.Evolueaza aproape intotdeuna catre prognatismul mandibular,foarte rar spre normal.
-ocluzia cap la cap:se caracterieaza prin creste alveolare destul de inguste care se intalnesc prin muchiile lor pe acelasi plan.Este determinata fie de f.generali fie de f.locali.


Principalele momente dinamice ale dezvoltarii ocluziei:


La nastere:Mandibula ocupa o pozitie posterioara in raport cu maxilarul.Este retrognatism fiziologic a nou nascutului,caracterizat prin aspect de batran edentat si dimensiunen redusa a etajului inferior.

In timpul suptului la san/biberon:se reduce decalajul interarcadic in plan sagital datorita stimulului functional determinat de actul suptului.In acest moment apare prima mezializare fiziologica a mandibulei.

Dupa aparitia dintilor in dezvoltarea ocluziei sunt 3 etape:

1.Etapa DT

-incepe la un an dupa nastere cand apar contactele intre incisivii superiori si inferiori
-se definitivizeaza la un an si jumatate prin aparitia m1 care realizeaza prima inaltare a ocluziei.
-se stabilizeaza la 2 ani si jumatate odata cu erputia m2.
-in DT si la inceputul dentitiei mixte ocluzia se mentine la nivelul caninilor,m1,m2 este zona laterala denumita zona de sprijon Korehaus sau zina de sprijin temporara.
-integritatea acestor zone are rolul de a mentine ocluzia in parametrii normali si mai are rolul de a pastra spatiul necesar erputiei dintilor permanenti.
-daca nu se pastreaza zona de sprijin va avea de suferit ultimul dinte care erupe in acest sector.(canin sup si PM2 inf)

     Intre 4-6 ani apar in zona frontala spatiile interdentare-fenomen denumit diastemizare fiziologica.Diastemizarea fiziologica este un semn de pregatire al maxilarelor pentru eruptia frontalilor permanenti care sunt mai mari in sens M-D decat DT.In acest proces incepe si abraziunea fiziologica a DT.

2.Etapa dentitiei mixte

-incepe la 6 ani si se termina la 12 ani odata cu aparitia M2 si pierderea ultimului dinte temporar.
-erputia M1 reprezinta un moment important in dinamica ocluziei deoarece se realizeaza cea a de a 2-a inaltare a ocluziei.


3.Etapa DP

-incepe la 12 ani cand erupe M2 si cand se realizeaza a 3-a inaltare de ocluzie.
-aceasta etapa sa incheie odata cu eruptia molarului de minte(unii autori ultima inaltare de ocluzie)

Analiza ocluziei:

     In toate aceste momente se face in cele 3 planuri->Sagital,transversal si vertical.Se analizeaza static si dinamic.

La nivelul DT analiza ocluziei in sens sagital se realizeaza la nivelul molarilor 2 temporari care alcatuiesc planul postlacteal.Acest plan reprezinta raportul fetelor distale ale molarilor 2 temporari privite din norma laterala.El este normal atunci cand este intre treapta usor mezializata de circa 2 mm.Exista si situatii patologice cand poate fi in treapta accentuat mezializata mai mare de 2 mm,in treapta distalizata sau in liniea dreapta.Cand este in linie dreapta planul postlacteal se considera la limita dintre normal si patologic.Daca exista diatemizare si abraziune fiziologica ele evolueaza spre normal.

La nivelul DP ocluzia se considera normala cand in plan sagital avem raport psalidodont adica incisivii superiori ii depasesc pe cei inferiori.Raport cap la cap este considerat normal.
     In plan transversal cuspizii V ai dintilor superiori depasesc in afara cuspizii vestibulari ai dintilor inferiori.
     In plan vertical fata V ai incisivilor inferiori este acoperita in mod normal in 1/3 ei incizala de dintii frontali superiori.Orice abate a acestor rapoarte este apreciata ca maloc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul a fost trimis cu succes!