Morfogeneza ADM in perioada postnatala



   -Masivul facial si dintii isi continua dezvoltarea si dupa nastere pana in perioada adolescentei.
   -Cresterea osoasa la om se face in 3 moduri:encondral,desmal si prin rezorbtie si apozitie osoasa.Cele 3 moduri de crestere asigura dimensiunea oaselor craniene sub influenta factorilor ereditari,metabolici si neuroendocrin.

1.Cresterea encondrala:

-Este realizata prin metaplazia urmatoarelor cartilage:cartilajul bazei craniului,c.condilian,c.angular,c.coronoidian si al simfizei mentoniere.
-Cresterea encondrala inceteaza intre 13-16 ani odata cu maturizarea.
-Tulburarile care apar in aceasta perioada determina acondroplazia(maladie care reprezinta insuficienta dezvoltare dimensionala a bazei craniului)manifestata din punct de vedere clinic printr-o infundare nazala.(capul mai turtit cu nasul bagat mai inauntru,orbitele mai proeminente)


2.Cresterea desmala:

-Se realizeaza prin metaplazia osoasa directa a tesutului conjunctiv.
-Are loc in toata calota craniana,la nivelul maxilarului superior si in mandibula ,inainte de aparitia cartilajelor secundare.
-In perioada de  crestere desmala suturile craniene devin centre osteogenetice,care isi inceteaza activitatea la varsta de 22 de ani.

3.Cresterea prin rezorbtie si apozitie osoasa:

-Se observa la toate oasele si in tot timpul vietii.
-Prin acest proces oasele se ingroasa la periferie si se tunelizeaza in interior.
-Prin procesul de rezorbtie si apozitie osoasa se dezvolta sinusurile cranio-faciale si arcadele alveolo dentare.Dintii in eruptia lor resorb osul alveolar,iar in jurul radacinilor se depune alt os.


   Dezvoltarea bazei craniului in etapa postnatala:

    Continua dupa nastere la nivelul celor 4 sincondroze:sfeno-etmoidala,intrasfenoidala,sfeno-occipitala si intraoccipitala.Pozitia acestor sincondroze determina crestarea sagitala si transversala a bazei craniului.
-Osificarea sincondrozei intrasfenoidale la nastere determina oprirea cresterii corpului sfenoidal.
-Osificarea sincondrozei intraoccipitalei la varsta de 4-5 ani incheie cresterea bazei occipitalului,iar condilii sai sunt deja modelati la dimensiunile atlasului.
-Sincondroza sfeno-etmoidala se osifica la 7-8 ani cand etajul anterior al bazei craniului isi incheie dezvoltarea sagitala si incep sa apara sinusurile frontale.
-Sincondroza sfeno-occipitala se osifica ultima la aproximativ 16 ani.Ea asigura dezvoltarea etajului posterior al bazei craniului.
   Imediat dupa nastere cartilajul vomerian incepe sa se osifice.La varsta de 7 ani se sudeaza acest carilaj partial cu 1/3 posterioara a boltii palatine,iar la maturitate ( la 16 ani)se sudeaza complet cu bolta palatina formand spina nazala anterioara.La fel ca si carilajele alare ,cartilajul vomerian ramane activ si dupa maturitate.


    Tulburarile care apar in dezvoltarea sincondrozelor determina modificari dimensionale ale bazei cranilui cu repercursiuni in special la nivelul maxiralului superior:-->

-Acondroplaziile,displaziile carilaginoase,acromegalia,nanismul hipofizar sau hipotiriodian sunt boli,in care dezvoltarea encondrala este tulburata si la niveulul aparatului dentomaxilar se manifesta prin anomalii dentomaxilare caracteristice.


     Dezvoltarea maxilarului superior in etapa postnatala:

    Continua dupa nastere la nivelul suturilor a caror osificare se face tot ritmic.
-Sutura internazala si sutura mediopalatina participa la dezvoltarea transversala a maxilarului superior.
Hipotiroidia sau rahitismul determina formarea de maxilare ingustate(endognatie)sau de arcade alvolare ingustate(endo-alveolie),sau bolta palatina care este ugival(este foarte adanca).
-Dezvoltarea verticala a maxilarului superior se datoreaza suturilor nazo-fronto-maxilara,fronto-etmoidala,sfeno-etmoidala si fronto-temporala.
Tulburarile in dezvoltarea acestor suturi se insotesc de o reducere verticala a maxilarului superior manifestata dpdv clinic prin inocluzie verticala.
-Dezvoltarea sagitala a maxilarului superior este asigurata de sutura perilacrimala,zigomato-maxilara,palato-maxilara ,incisivo-canina si pterigo-palatina.Obliterarea precoce a suturilor palato-maxilara si pterigo-palatina determina retrognatia superioara(prin scurtarea bazei craniului)-->apare in mongolism(sindromul Down) si acondroplazie.
   Obliterarea precoce a suturii incisivo-canine prin traumatisme sau infectii se manifesta printr-o arcada alveolara scurtata caracteristica in retroalveolia superiora.Prelungirea activitatii acestei suturi,sau stimularea ei prin tractiuni determina alungirea arcadei alveolare denumita clinic proalveolie superiora.
   La dezvoltarea desmala prin suturi a maxilarului superior se adauga si procesul de crestere prin rezorbtie osoasa la nivelul sinusurilor si apozitie periostica pe fata externa a maxilarului.

      Dezvoltarea mandibulei in etapa postnatala:

   Cartilajul condilian ramane activ pana la 16 ani.Osificarea precoce,sau distrugerea lui se reflecta prin reducerea dimensionala a mandibulei ->micrognatie iar prin pozitia ei posterioara-> retrognatie.
   Dezvoltarea excesiva a acestui cartilaj condilian se manifesta printr-o mandibula mult mai mare in raport cu celalalte oase(prognatie mandibulara)in general se asocieaza cu cifoza cervicala.O intalnim in prognatia ereditara sau acromegalie.
-In plan transversal mandibula se largeste prin activitatea simfizei mentoniere,care se osifica intre 1-6 ani.Modelarea corpului mandibulei se face printr-un proces de rezorbtie pe marginea anterioara a ramurii ascendente si apozitie pe marginea posterioara.


     Dezvoltarea arcadelor alveolare in etapa postnatala:

    Se realizaeaza prin activitatea osteogenetica a tesutului mezenchimal din ligamentul alveolodentar si prin procesul de rezorbtie apozitie osoasa generat de eruptia dintilor temporari si apoi permanenti.
    Pierderea precoce a dintilor temporari determina tulburari in eruptia dintlor permanenti si tulburari in dezvoltarea arcadelor dentare.Apar astfel dizarmoniile dento-alveolare cu incongruenta.
    La arcadele alveolare avem si o sutura care asigura dezvoltarea desmala,(sutura mentoniera)care este situata intre cei 2 incisivi centrali inferiori.Aceasta sutura este activa pana la 6-7 ani cand se oblitereaza odata cu aparitia incisivilor centrali permanenti.Aceasta sutura asigura largirea arcadelor alveolare fiind continuata printr-un proces de rezorbtie pe fata interna si apozitie osoasa pe fata externa.
    Arcadele alveolara superioare prin sutura interincisiva si mediopalatina asigura dezvoltarea transversala.
     Sutura incisivo-canina si palatomaxilara asigura dezvoltarea sagitala a boltii palatine si a arcadelor alveolare.
     Cresterea craniului neural si visceral se face intr-un ritm deosebit in diferitele etape ale dezvoltarii:
-Craniul neural creste foarte repede in cele 3 planuri imediat dupa nastere.In jurul varstei de 3 ani,craniul neural creste in jur de 90% din lungimea unui adult si 96% din latimea unui adult.
  Dupa varsta de 3 ani se dezvolta doar tabla osoasa externa a calotei craniene si se modeleaza sub impulsul musculaturii cefei si fetei.

-Craniul visceral are o crestere importanta dupa varsta de 3 ani sub impulsul musculaturii mimicii si a muschilor masticatori.La nastere craniul visceral reprezinta o septime din marimea craniului neural,iar la adult cele 2 segmente ale craniului devin egale.

  La varsta de 5-6 ani se schimba ritmul de crestere a craniului visceral si neural.Ritmul de crestere varieaza si in functie de sex.La baieti cresterea fetei se face intr-un ritm rapid pana la 12-14 ani in timp ce la fete aceasta crestere se produce pana la 10 ani.


-Cresterea arcadelor alveolare se face dupa varsta de 6 luni.
   -Intre 3-6 ani creste mai mult portiunea anterioara a arcadelor alveolare ducand la aparitia diastemelor si tremelor intre dintii frontali superiori.
   -Cresterea in lungime a arcadelor alveolare permite ulterior eruptia dintilor permanenti.
   -Cresterea in inaltime a arcadelor alveolare

   Intre 0-16 luni creste rimtul de dezvoltare legat de eruptia dintilor temporari,care se reduce intre 2 si 6 ani si apoi se accelereaza dupa 9 ani,cand erup majoritatea dintilor permanenti.



  Perioada de modelare

    In jurul varstei de 16 ani la fete si de 20 de ani la baieti procesul de crestere diminueaza foarte mult ramanand numai un fenomen de modelare osoasa.
    Suturile faciale isi reduc activitatea,iar cartilajul de crestere condilian se osifica.Singurul care isi pastreaza functia osteogenetica,este periostul,care prin apozitia osoasa ingroasa sau modeleaza oasele in raport cu stimuli functionali.
    Cresterea inegala a craniului neural,faciale si a arcadelor alveolo-dentare determina realizarea unor anumite tipuri morfologice constitutionale si regionale.Datorita acestor teorii exista oameni inalti cu fata inalta si bolta palatina adanca ,sau indivizi scunzi cu fata rotunda sau lata si bolta palatina plana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul a fost trimis cu succes!